Arts i espais

Subúrbia

Exposició

La construcció del somni americà.

L’anomenat «somni americà» es pot resumir en una imatge mental que sembla fixada en el temps per sempre: una casa unifamiliar de propietat, envoltada de gespa, amb piscina al jardí del darrere i un parell de cotxes dormint al garatge. L’hem vist reproduïda fins a l’infinit en centenars de pel·lícules, sèries de televisió, fotografies, còmics i pintures, entre altres manifestacions artístiques, i ens l’hem imaginada a través de la novel·la suburbial, que és un gènere en si mateix. Però l’Amèrica dels suburbis no és només un espai mental, un imaginari que ha acabat tenint un abast global, sinó també un model urbanístic que ha travessat una evolució complexa al llarg dels anys i ha expandit el seu poder de seducció més enllà del seu territori d’origen, exportant, també, tota la seva naturalesa problemàtica.

Model ecològicament insostenible en basar-se en desplaçaments continus en automòbil, Subúrbia segueix exercint el seu magnetisme, i encara més després de la pandèmia. Tot i que, des del seu esclat als anys cinquanta, les crítiques contra Subúrbia són cada vegada més eloqüents, la idea de viure en un entorn tranquil, allunyat de les sorolloses i perilloses ciutats, on els nens puguin córrer al seu aire, no ha perdut gens ni mica d’atractiu.

Però com es van formar els suburbis americans? D’on ve aquesta força centrífuga que va fomentar una expansió perifèrica horitzontal, exactament a la inversa que a les ciutats europees? Tots els suburbis són iguals? Com han evolucionat? I, per acabar, com ens afectarà la imparable expansió de Subúrbia?

L’exposició presenta una història cultural del suburbi americà, explorant les diverses implicacions polítiques de la seva consolidació, les conseqüències ecològiques de la seva dependència dels combustibles fòssils i els clarobscurs de gènere i racials que han puntuat una trajectòria històrica on segregació i assignacions de gènere servien als discursos hegemònics. Les modulacions del model en arribar al nostre país centren el desenllaç del discurs.

Subúrbia és un fenomen pop que atreu per l’ambivalència, entre l’abstracte i el concret, entre l’atractiu i l’insostenible, entre la tranquil·litat i la paranoia.

L’exposició incorpora materials històrics, fotografies, il·lustracions i instal·lacions artístiques de creadors tant destacats com Joel Meyerowitz, Norman Rockwell, Nina Leen, Bill Owens, Todd Hido, Angela Strassheim, Ed Templeton, Gabriele Galimberti, Jessica Chou, Weronicka Gesicka, Gregory Crewdson o Elías León Siminiani.

Fins al 08/09/2024
Consultar els horaris
CCCB
1-30 €